BOKA NU

UNGAS INFLYTANDE – ÅRETS VIKTIGASTE KONFERENS

Under två dagar i slutet av november fylldes Folkets Hus av personer som arbetar med eller tar beslut som berör unga och personer som arbetar med civilsamhällesfrågor. Det var åter dags för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) att genomföra sin Rikskonferens – årets viktigaste konferens för ungdomspolitiska frågor, enligt myndigheten.

Temat i år var ungas inflytande, och konferensen samlade drygt 700 deltagare från hela Sverige som är engagerade i ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Det är viktigt att unga kan vara med och påverka. Ungas inflytande är en förutsättning för att vi ska kunna fatta kloka beslut, framhöll Lena Nyberg, generaldirektören för MUCF, i sitt hälsningsanförande.

Inte mindre än 27 seminarier genomfördes under de två dagarna på Stockholm City Conference Centre, där konferensen arrangerats under många år. Bland huvudtalarna fanns kultur- och demokratiminister Amanda Lind, klimataktivisten Andreas Magnusson, Fridays for Future och Åsa Ekman som är expert på barnkonventionen. Även prinssessan Sofia deltog vid två seminarier, ett som handlade om hur unga som engagerar sig riskerar att utsättas för hot, hat och kränkningar. Något som inte minst klimataktivisterna i Fridays for Future råkat ut för.

Vi hade en hög ambitionsnivå och ett digert program men allt fungerade mycket bra, säger Karin Hellström, projektledare för konferensen på MUCF, och vi fick bra stöd från medarbetarna på Stockholm City Conference Centre. Även i år hade MUCF en mötesapp som innebar att all information om seminarier, program och konferensen i övrigt fanns tillgänglig i mobilen. Ett tiotal utställare deltog med montrar utanför Kongresshallen och utställningsytan hölls samman visuellt med ett gemensamt tema.

För att hålla ihop utställningen och även scenen hade vi tagit hjälp av produktionsbyrån Visible Works, som samarbetar med Stockholm City Conference Centre, och det fungerade jättebra, berättar Karin Hellström.

Rikskonferensen ska vara ett ett hållbart arrangemang vilket märktes bland annat på att luncherna var vegetariska och att det var en vegansk konferensmiddag som serverades i Restaurang Cabaret i Folkets Hus, där det även bjöds på underhållning.

Karin Hellström berättar att myndigheten utlokaliserades till Växjö förra året och därför genomfördes ingen konferens. Flytten innebar att det anställdes många nya medarbetare på MUCF som aldrig arbetat med Rikskonferensen eller ens varit på Folkets Hus.

Det var nytt för många av oss samtidigt som det finns kunskap och erfarenhet bland medarbetarna på Stockholm City Conference Centre att organisera konferensen, så det var inga problem. Närheten till både hotell och kommunikationer var dessutom till stor fördel för oss och alla andra som kom resande, säger Karin Hellström.

"Närheten till både hotell och kommunikationer var dessutom till stor fördel för oss och alla andra som kom resande."