Prinsen och Mat-Tina hyllade skolmaten

2015-04-07 |

Prinsen och Mat-Tina hyllade skolmatenNär White Guide Junior prisade landets bästa storkök som dagligen uträttar stordåd, tvekade de inte att anlita Stockholm City Conference Centre.

– Vi ville bjuda på så mycket lyx och glamour som möjligt, säger Lotta Nilsson, projektledare för White Guide Junior. Vi har fått flera mejl från deltagare som berättat att dagen på Norra Latin var deras bästa dag i livet. Det känns fantastiskt och är ett kvitto på att vi lyckades.

White Guide Junior instiftades 2012 för att lyfta fram goda insatser i landets skolkök. Överlag är kvaliteten hög i landets storkök och framförallt har det skett stora förbättringar de senast 20 åren, menar Lotta Nilsson.

– Cirka en tiondel av storköken är fantastiska och en tiondel under all kritik. Det stora flertalet däremellan är bra, och bättre än vad folk tror. Den allmänna uppfattningen om att skolköken är dåliga är något som lever kvar hos föräldragenerationen sedan de själva gick i skolan.

Överlag har det skett en stor statushöjning inom yrket. – Många fler är numera utbildade kockar och det finns en större yrkesstolthet. Det finns också ett mycket större medieintresse för matlagning.

Sammanlagt anmälde sig 300 skolor till tävlingen. White Guide Junior besöker skolorna oanmälda och gör en helhetsbedömning som tar till vara på mer än bara maten. – Vi ger även feedback på vad som bör förbättras. Det är kul att se att många följer våra råd. Ett skolkök saknade vegetariska alternativ förra året men ordnade det i år.

Bland de mer namnkunniga prisutdelarna var prins Carl Philip och Markus Aujalay. Mat-Tina var moderator. Satsningen sponsras av fem företag som hade utställningsmontrar i Pelarsalen. Ytterligare tio livsmedelsföretag ställde ut och visade upp sina produkter.

Lotta Nilsson tyckte att det kändes tryckt att anlita Stockholm City Conference Centre för andra året i rad.

– Vi är nöjda med att de sköter allt. Det gick smidigt med maten och kaffeserveringen. Allt flöt på. Även sponsorerna var nöjda med eventet. Norra Latins lokaler känns lyxiga – och det är väldigt passande att det har varit en gammal skola!