Musikeliten tog plats på scen

2015-11-17 |

Musikeliten tog plats på scen

Låtskrivare och upphovsrätt var i fokus när Stim Music Expo för första gången genomfördes på Stockholm City Conference Centre. Det var många kända musikpersonligheter på plats – både på scen och som deltagare i seminarier och mässmingel.

Stim Music Expo arrangeras varje år sedan 2009. I år lockades 700 deltagare till branschdagen.

– Folkets Hus har en rymlig kongresshall och lokaler som passar våra behov. Det var viktigt med både utställningsyta, plats för eftersnack och ett trevligt backstageområde, säger Linda Johansson, projektledare på Stim.

Stim är en upphovsrättsorganisation för musikskapare och musikförlag, och programmet täckte in allt från digitala musiktjänster, vad ett musikförlag arbetar med till musik för film & TV och mycket mer. Det var även inslag med råd och tips från kompositörer och textförfattare.

– Ja, det var flera magiska stunder på scenen, bland annat Eva Dahlgrens inledningsanförande som fick stående ovationer. Och den uppskattade feedbackpanelen – i år med Ola Salo, Jennie Abrahamson, Pelle Lidell och Anders Bagge – som gav konstruktiv kritik till fyra inskickade bidrag, berättar Linda Johansson.

Priser delades ut till framgångsrika låtskrivare. Årets Platinagitarr gick till Tove ”Tove Lo” Nilsson som under 2014 slog igenom internationellt och tog sig ända upp till Billboardlistans tredjeplats.

Stim Music Expo pågick från tidig morgon till sent på kvällen, och med både lunch, kaffepauser och eftersnack. Utöver allt som hände på stora scenen fanns ett mässtorg med utställare som berättade om sin verksamhet.

– Folkets Hus har ett bra centralt läge för våra besökare. Stim Music Expo är främst en mötesplats för våra anslutna musikskapare och många låtskrivare och studerande reser från övriga Sverige för att delta, framhåller Linda Johansson avslutningsvis.