Markelius tyger lever vidare

2015-11-17 |

Markelius tyger lever vidare

Sven Markelius, världsberömd arkitekt som bland annat ritat Folkets Hus, blir aldrig omodern. Ett av hans mest omtalade tyger, Pythagoras, kommer nu som överdrag till IKEA-soffor.

Det är designföretaget Bemz, kända för sina designade sofferöverdrag till IKEA-möbler, som tagit upp ett av 50-talets mest välkända textilmönster. Lanseringen av tyget Pythagoras sker tillsammans med Ljungbergs Factory som trycker tyget.


– Vi är väldigt glada över att kunna presentera ett av Sven Markelius ikoniska tyger som en del av vår jubileumskollektion, berättar Sofia Hagelin, PR-chef på Bemz. Vi firar 10 år och genomför under året fem designsamarbeten för att uppmärksamma jubileet. Pythagoras är det mest exklusiva tyget i vår kollektion.

Som en del av lanseringen arrangerade Bemz en presskonferens i Folkets Hus på Stockholm City Conference Centre. Ett hus som är starkt förknippat med Sven Markelius. Inte nog med att han ritat det, Folkets Hus hade redan från början såväl tyger som möbler och armaturer formgivna av Sven Markelius. Sedan några år har hans tyger fått nytt liv i Folkets Hus och i Café Markelius finns lampor och draperier med mönstret Pythagoras.

– Det var en stark känsla att få genomföra presskonferensen i den vackra miljön i Folkets Hus, tycker Sofia Hagelin. Det finns så mycket av den tid då tyget togs fram kvar i miljön och huset.

Mönstret Pythagoras skapades 1952 i samband med att Sven Markelius deltog i arkitektgruppen som skapade FN-anläggningen i New York. Hans uppdrag blev att rita ECO-SOC-salen för ekonomiska och sociala frågor. Pythagoras trycktes som en ridå i sammet.

I en styling om sofföverdraget som ska visas på film och i stillbilder, utförd av den kända stylisten och inredningsarkitekten Jacob Hertzell, återknyts till tygets ursprungliga placering.

– Jacob Hertzell har skapat en inspirerande miljö som andas 50-tal med moderna inslag, framhåller Sofia Hagelin. I stylingens inredning står soffan framför en skärm av träribbor i böljande form som påminner om interiören i ECO-SOC-salen i FN-byggnaden. Soffbordet är tillverkat av Knoll som innehar rättigheterna till Pythagoras på den amerikanska marknaden. Och Diamond Chair valde Jacob därför att romberna i fåtöljens mönster rimmar fint med Pythagoras.

Presskonferensen på Folkets Hus blev enligt Sofia Hagelin mycket lyckad.

– Vi är fantastiskt nöjda över hur allt fungerade och den fina service vi fick av personalen på Stockholm City Conference Centre. Presskonferensen inramades av en fika på eftermiddagen med sju sorters kakor, och allt bidrog till att skapa en mycket bra helhet.