Startsida arrow Om oss arrow Referenser arrow Priser av stort format för bra miljö och mat

Priser av stort format för bra miljö och mat

Ett flertal stora priser delades ut och offentliggjordes den 3 november 2009 i Norra Latin. Genomgående tema var hållbart fiske.

Det var Kungliga Skogs- och Lantbruksakademin (KSLA) som tillsammans med Kungsfenan och Coop genomförde en seminariedag om vad som kan göras för att styra utvecklingen i rätt riktning när det gäller fisket i våra hav.

Runt 160 deltagare var på plats i pelarsalen och där fanns forskare, representanter för fiskenäringen såväl som myndigheter och konsumenter. 

- Vi vill brygga över mellan forskning och praktik och det lyckades verkligen den här dagen, berättar en nöjd Eva Ronquist från KSLA, som var en av arrangörerna.

– Det var en lyckad dag och vi är väldigt nöjda med arrangemanget och hur väl omhändertagna vi blev på Norra Latin. Vi var säkert också krävande med tanke på att det var så många arrangörer inblandade, men allt fungerade till belåtenhet, framhåller Eva Ronquist.

Utöver föreläsningar och paneldebatter genomfördes två stora prisceremonier. Coop dela ut Sveriges största miljöpris, Änglamarkspriset, som passande nog denna gång gick till fiskarna Charles och Robert Olsson som aktivt arbetar med att säkra havsmiljön och inspirerar andra att fiska på ett hållbart sätt. Bröderna är initiativtagare till "Njord Närvaror i Norra Bohuslän", som står för att produkterna kommer från båtar och verksamhet som visar hänsyn mot naturen. De två fick ett stipendium på 100 000 kronor.

– Fiskarna och vattnen de lever i är idag hotade platser som är vitala för hela vår miljö och vårt klimat. Larmrapporterna har varit många och ännu finns mycket att göra. Fiskarna och haven berör alla oss konsumenter både i Sverige och i andra länder, framhöll Coops miljöchef Mikael Robertsson som motiv till varför priset i år hade fokus på hållbart fiske.

Kungsfenan The Swedish Seafood Award är ett svenskt maritimt pris som inspirerar hela världen. Sedan 2002 har innovatörer inom forskning, redskapsutveckling, gastronomi och fiskerelaterat entreprenörskap fått priset. Prissumman är på hela 400 000 kronor. Bakom Kungsfenan står nio privata och offentliga organisationer med anknytning till Västsverige.

Årets pris delas ut i Göteborg först i februari 2010, men offentliggjordes vid seminariet. Kungsfenan 2009 i kategorin Maritim Gastronomi går denna gång till Paul Bocuse, Frankrike, som förmodligen är världens mest kände och inflytelserike kock. Paul Bocusze får pris för att han genom matlagningstävlingen Bocuse d’Or på ett utomordentligt sätt synliggjort fiskgastronomin.

Kungsfenan i Hållbar Fiskenäring 2009 tilldelas två pristagare: Dr Abraham Iyambo den namibiske fiskeriministern och ministern för naturresurser, för att Namibia under mer än ett decennium har genomfört en hållbar förvaltning av landets fiskeresurser.

Dr Joe Borg, EU-kommissionär och tidigare utrikesminister på Malta, därför att fiskerifrågorna under hans ledarskap fått den uppmärksamhet som är nödvändig för att minska problemen i EU:s fiskevatten.

- Det var första gången vi valde Stockholm för att tillkännage pristagarna, berättar Christina Stenberg, VD för Kungsfenan. Det är ett sätt att marknadsföra priset och det var mycket lyckat.

– Jag är jättenöjd med arrangemanget och det var rätt personer som var på plats. Programmet bjöd på en spännande mix och vad jag hörde var alla nöjda, säger Christina Stenberg.

 

  

Referenser