Startsida arrow Om oss arrow Referenser arrow Easymeet – ny teknik öppnar mötet för alla

Easymeet – ny teknik öppnar mötet för alla

På Handels stora kongress på Stockholm City Conference Centre gjorde det webbaserade mötessystemet Easymeet entré i större sammanhang. Redan nu kan det ersätta kilovis med kongressdokument och med till exempel en läsplatta i handen kan ett ombud lämna förslag och rösta.

Den digitala tekniken inom mötesindustrin tar ett nytt stort steg med Easymeet. Det är från början ett agenda-hanteringssystem som utvecklats för videomöten mellan flera orter. Fackförbundet Handels, och förbundets ombudsman Lars Jönsson (se separat artikel), har varit drivande i utvecklingen av systemet för att det ska bli webbaserat. Ombuden på Handels kongress var de första att testa nya Easymeet.

– Förr begärde du ordet genom att räcka upp handen, nu kan du göra det digitalt. Och du behöver inte ens sitta i möteslokalen, i och med att Easymeet kopplas upp via webben kan du sitta var som helt i Sverige eller till och med i något att annat land och delta i mötet.

Det berättar Mats Abrahamsson på Programbolaget när vi träffar honom bakom scenen på Folkets Hus. Programbolaget tillhandahåller och administrerar Easymeet. Handels kongress har avverkat sin första dag och ombuden har fått bekanta sig med en sju tums läsplatta där Easymeet finns installerat, men det kan lika gärna installeras i en smartphone eller i en vanlig dator.

– Easymeet kan användas före, under och efter ett möte, berättar Mats Abrahamsson, och du väljer själv som mötesarrangör när du vill använda verktyget och i vilken utsträckning. Han ger exempel på hur det kan fungera:

Före: Du slipper att skicka ut 15 kg kongressdokumentation och du kan göra alla möteshandlingar tillgängliga på webben.

Under: Du läser allt under mötet digitalt på din läsplatta. Du begär ordet, röstar, tycker och trycker. Det går att genomföra personval mycket enkelt då du loggar in med en säker identitet och kod.

Efter: Du kan få all dokumentation i ljud och bild. Du kan söka på ärenden – ja, allt som du kan göra på en vanlig dator som är uppkopplad mot webben.

– Det är en trygghet att jobba med Easymeet på Stockholm CCC där det finns en bra teknik och ett stort teknikkunnande, framhåller Mats Abrahamsson. Och samtidigt som du sitter här vid Norra Bantorget kan du vara uppkopplad mot andra användare och möteslokaler över hela världen genom den övriga teknik som redan finns i huset.

Runt om i landet finns 120 digitaliserade anläggningar som är medlemmar i Folkets Hus & Parker. Det ger stora möjligheter för mötesarrangörer som vill använda Easymeet och kombinera med det en videokonferens med sändningar från flera orter i landet.

– Stockholm City Conference Centre kan vara spindeln i nätet, och i höst kommer ett dussin av dessa möteslokaler på andra orter att vara utrustade med Easymeet, berättar Mats Abrahamsson, som pekar på de fördelar som Easymeet ger.

– Det sparar pengar och miljön, eftersom det minskar transporterna. Det ger också en högre effektivitet och säkerhet vid möten av alla slag.

Enligt Lars Jönsson på Handels har Easymeet, bara inför kongressen som fackförbundet nu genomfört, sparat in 500 000 – 600 000 kronor i mindre pappershantering.

För mer information om Easymeet kontakta Mats Abrahamsson via www.programbolaget.com

Klicka för att se bilden i större format!
Klicka för att se bilden i större format!
Klicka för att se bilden i större format!
Referenser